Det finnes mange eksperter på sunn mat og lavkarbo, men jeg er en av de få som er kokk i daglig virke på storkjøkken. Jeg er en praktisk kostholdsveileder.Dette er det jeg vektlegger når du bestiller meg som inspirator på et av dine kurs.

Ta kontakt ved å sende meg en epost.

- Audun

søndag 24. juni 2012

HVORDAN STEKE MATEN RIKTIG

  1. Ja hvordan skal maten stekes for å bli best mulig ? Og samtidig bli sunnest mulig , også for den som steker . Hvis vi gjør dette riktig oppnår vi et saftig mørt kjøtt med en smakfull stekeskorpe og uten dannelse av skadelige kreftfremlalende "gasser"  /  forbindelser . 
  2. Temperer et godt mørnet kjøtt før steiking. Vent til stekepanna er godt oppvarmet før du legger i det tempererte kjøttet. Ikke mer en 180 grader skal den være.  Ikke ha for mye kjøtt i panna om gangen. Snu kjøttet etter 1-2 minutter og stek det like lenge på den andre siden. Ta det deretter bort fra varmen og la det hvile like lenge (3-4 min)., for deretter ta det tilbake på pannen og steke det ferdig, snu det ofte underveis. 
  3. Bruk riktig stekefett :  det beste er å bruke animalsk fett , eller olje med mye mettet fettsyrer. Gjerne en blanding av 1 del smør , 1 del kokosolje , 1 del god olje(raps/oliven) og gjerne sammen med noe tørket urter(antioksidanter). Kjøttet kan gjerne være marinert på forhånd også.
  4. Ovnsteking er absolutt og foretrekke. Helst på langtids steking på lav temp(90-120 grader) over lang tid. Det gir veldig bra resultat og lite skadelige stekeos, stek det gjerne sammen med grønnsaker og krydderurter.
  5. Wok er også bra om det gjøres riktig ! Hemligheten med en sunn og god wok er å varme opp panna. Deretter tilsette litt vann først og deretter tilsette olja  ( vannet senker tempen så ikke oljen oksiderer og det påvirker ikke oljen noe negativt under den korte tiden) Kjøttet og grønnsakene bli også fortere ferdig. Men her også husk på :  temperert kjøtt og grønnsaker og lite  om gangen. Gjør du det på denne måten blir maten mindre brent og bevarer bedre sin naturlige smak og nærings-stoffer.
  6. Bon aptit :-))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar