Det finnes mange eksperter på sunn mat og lavkarbo, men jeg er en av de få som er kokk i daglig virke på storkjøkken. Jeg er en praktisk kostholdsveileder.Dette er det jeg vektlegger når du bestiller meg som inspirator på et av dine kurs.

Ta kontakt ved å sende meg en epost.

- Audun

onsdag 6. juni 2012

LACTOFERMENTERING - KONSERVERING AV GRØNNSAKER

LACTOFERMENTERING er det samme som melkesyregjæring. Og hva er nå det ??? Det er en konserveringsmetode som samtidig er en modningsprosess og en foredlingsprosess som skjer ved hjelp av grønnsakenes egne melkesyrebakterier. Alså ved hjelp av en styrt forandringsprosess med matens egne mikroorganismer.
Her er noen bilder fra prosessen fra fermeteringen i Norge og i Romania.
Hvorfor gjør vi dette da ???
Jo det er den ultimate, absolutt beste måten å oppbevare grønnsakene våre på !
Når vi ikke kan oppbevare den frisk hele tiden,( da råtner eller blir den jo ødelagt).

Når vi fryser friske grønnsaker blir jo en del av vitaminer, mineraler foringet/redusert.
Når vi varmebehandler grønnsakene skjer det jo at masse næring foringes, både vitaminer og mineraler og antioksidanter.
Men når vi fermenterer grønnsakene beholder vi alle næringsstoffene,vitaminer ,mineraler, sporstoffer og enzymer i behold. Faktisk så bygges det nye C-vitamin og B12 vtaminer og ensymer.
Dessuten er det masse kalsium, magnesium, natrium, jern og mangan om vi velger gode økologiske grønnsaker å fermetere. For grønnsakene beholder alle sine næringsstoffer da de ikke utsettes for varme eller kulde som ødelegger dette.
Fermenterte grønnsaker blir også lett fordøylig. De øker kroppens evne til å oppta næringsstoffer og støtter imunforsvaret vårt . Probiotika ! Aroma og smaken utvikles posetivt under prossesen.
Dette er jo ikke en ny viten . Men en glemt en i Norge. I østeuropa og i Asia brukes dette statig, både når det gjelder grønnsaker, kjøtt og fisk. Og vi har jo rakfisken , som er  fermetering av fisk.

Surkålens betydelse kom jo til sin fylde gjennom kaptein Cooks kjente verdensomseiling på 1700 tallet. Han mistet ikke en av mannskapet av skjørbuk på den tre år lange seilasen !! Melkesyringen av kålen som han hadde med stabiliserte og økte C- vtaminene i den !!
Folkens ; "back to nature" !
kilde:A.Schøneck,Rita Amundsen

1 kommentar: